Rene Laenen: OCR Topper uit Nederland

Vorige week was ik te gast bij Dave de Vries die jullie allemaal kennen van het CrossXvest. Toen ik op Facebook zag dat hij in zijn nieuwe trainingscentrum te Hem een hele mooie combi-obstacle rig heeft laten bouwen werd ik daar erg enthousiast van wat ik liet weten in een comment onder zijn post.

Ik kreeg daarna al snel een PB van Dave die mij uitnodigde om eens een keer te komen kijken en uiteraard de rig uit te proberen.

Dus een paar dagen na de uitnodiging reed ik naar het mooie plaatsje Hem in Noord-Holland. Achter een boerderijwoning staat dan op een groot grasveld de rig. Het mooie voor mij was dat de rig obstakels had die ik ook ga tegenkomen op het WK dus voor mij een mooie gelegenheid om wat technieken uit te proberen op de voor mij nieuwe obstakels zoals de Spinners en de Snakerings.

Ik had m’n auto net geparkeerd en Dave kwam daar op de racefiets aanrijden om me welkom te heten. Dus schoenen en kleding aan en even een beetje warmdraaien. En dan wil je gaan beginnen maar ik voelde me net een klein kind in een snoepwinkel: Zoveel obstakels dicht bij elkaar dat je niet weet waar je moet beginnen.

Maar welke obstakels kun je daar dan verwachten? Even op een rijtje:

– Rope Climb

– Spinners

– Dragons Back

– Horizontal salmon ladder

– Flying monkey

– Snake rings

– Ring traverse

– Pegboard

Mooie obstakels dus die je niet bij elke obstaclerun ziet. Obstakels die technisch zijn en waar je ook veel kracht voor nodig hebt.

Ik begon bij de ring traverse waar je dus twee losse ringen in de handen hebt en over een lengte van een goeie 8 meter via pegjes de overkant moet bereiken. Dit is ook een onderdeel van de varjagen saga bij de Viking runs. Alleen daar blijft ie horizontaal en is hij maar een paar meter. Bij deze rig gaat ie een stukje omhoog om op de helft weer omlaag te gaan. Met name de lengte maakt deze variant erg zwaar maar nog wel te doen. Het was wel begin van de training dus ik was nog fit.

Later deden we een klein circuitje met ropeclimb en hangen aan ringen en touwen en dan ook nog knee raises hangend doen. Hier ging ik wel redelijk stuk maar Dave moedigd je aan om toch dat stukje extra te geven waardoor je net je grens opzoekt. In het circuit zat ook de dragons back en een korte touwen traverse op een heel glad stuk betonplex waardoor je echt je voeten goed moest neerzetten om uitglijden te voorkomen.

Maar het obstakel waar ik voor was gekomen waren de spinners; grote rode ringen die beginnen te draaien zodra je er aan hangt. Techniek en gebruik van momentum is hierbij erg belangrijk. Ik ben dan ook blij dat ik hier even kon oefenen om de juiste techniek aan te leren. Want de eerste paar keren gingen niet zo lekker maar na wat aanwijzingen van Dave ging het in een keer veel beter. Zo zie je maar weer dat niet alleen kracht belangrijk is bij obstaclerunning maar techniek minstens net zo belangrijk en misschien nog wel belangrijker. Daarom zijn obstacle clinics zoals die hier gegeven worden erg nuttig om een beter te worden in deze mooie sport.

Na dit circuit was de gripkracht gehoorlijk weg (mede ook door de marathon die ik dat weekend gelopen had) dus na wat losse oefeningen was het weer tijd om de cooling down te doen en een beetje na te praten.

Ik ga hier zeker weer terug komen want er zijn nog zat obstakels op de rig die ik nog niet beheers en ik toch wil leren. Met name de flying monkey en de salmon ladder zijn twee obstakels die ik graag onder de knie wil krijgen.

Andere data zijn 27 november en 10 december. Zie de Facebook pagina van CrossXvest.
Dave, bedankt voor je hulp, tips en trucs! Dankzij jou sta ik met iets meer zelfvertrouwen aan de start!

VOLG RENE ZIJN TRAININGEN EN AVONTUREN VIA: https://www.facebook.com/renelaenenOCR