Sebastiaan voorbereiding MudMasters Marathon

Geschiedenis

Na de geboorte van onze dochter, zat ik niet lekker in mn vel. Ik woog 97 kilo en stond letterlijk op knappen. Alle kleding moest wéér een maat groter en mijn conditie was ik ergens kwijt geraakt. Er moest iets gebeuren!

Ik besloot te gaan hardlopen. Het beviel me goed. In een jaar tijd lukte het mij nonstop 6 km af te leggen. De kilo’s werden minder en ik begon me beter te voelen.

Via m’n maat kwam ik in aanraking met bootcamp. De eerste les zal ik nooit vergeten. Halverwege de les kwam m’n avondeten bijna mn neus uit. Ook de woorden die mijn trainer sprak zal ik niet vergeten, namelijk: “Sla deze oefening maar even over, en zorg dat je de training uitloopt”.

Ondanks deze ervaring was ik verkocht. Ik zette door, de trainingen gingen beter en zo ook het hardlopen. Ik liep verder en sneller. Driekwart jaar later liepen mijn trainer en ik samen de 18 kilometer Mud Masters in de Haarlemmermeer. Gesloopt kwam ik over de finish, maar het doel was bereikt. ik was fit, veel kilo’s kwijt geraakt en voelde me vooral goed.

Op de vraag of ik de 42 kilometer mee wilde lopen, antwoordde ik stellig met nee. Niet te weten dat dat wel eens kon veranderen.

De afspraak

Meerdere malen had mijn trainer mij meegevraagd. En telkens weer die twijfel en vroeg mij af of ik het wel kon. Op 25 april 2016 besloot ik de knoop door te hakken. JA, ik ga de Mud Masters marathon lopen. Die avond tijdens de bootcamp training, schudde ik de hand van mijn trainer. De afspraak was gemaakt om samen de 42 kilometer Mud Masters obstacle run in Biddinghuizen te gaan lopen. Wat gaat dit een ontzettend grote uitdaging worden.

Het trainingsschema

Ik moest alvast na gaan denken over een trainingsschema. Maar hoe train ik in hemelsnaam voldoende? Twee keer per week trainen gaan op zich wel lukken, maar ik wil graag drie keer per week trainen. Met twee kleine kinderen in huis (3 en nog geen 1 jaar), kan dit al een uitdaging gaan worden. Begin april hoorde ik over het CrossXvest, volgens mij was het via Facebook. Het trok gelijk mijn aandacht. Na uitgezocht te hebben wat het was en vooral de ervaringen te horen en te lezen van gebruikers van het CrossXvest, dacht ik dat dit CrossXvest mij wel eens kon gaan helpen in aanloop naar de marathon. Om mijn conditie, kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Iets wat ik zeker moet trainen en verbeteren voor de marathon.

Na de introductiefilm van het nieuwe CrossXvest model EVO te hebben gezien, was ik verkocht. Dit is het model dat ik wil hebben. Wat mij doet besluiten om voor dit model te gaan is de camelbag. Zelf loop ik namelijk vaak een lange afstand en ik ben het dragen van een bidon redelijk zat. Het CrossXvest EVO zal in eerste instantie alleen te koop zijn via de crowdfunding site Indiegogo.

Zo’n twee weken voor de sluitingsdatum van de crowdfunding site, besluit ik mijn CrossXvest te bestellen. De order is geplaatst, nu geduldig afwachten. Hopelijk kan ik het CrossXvest nog gebruiken tijdens mijn trainingen voor de marathon.

CrossXvest EVO

Zaterdag 14 mei 2016 vindt de lancering voor het nieuwe CrossXvest plaats. Zo rond 9 uur s ochtends ga ik op weg naar de Flevonice voor de lancering van het nieuwe CrossXvest EVO én wat de dag nog mooier zal maken is dat ik mag mijn eigen CrossXvest vandaag in ontvangst mag nemen.

Een zeer inspirerende dag. Ik heb ontzettend veel informatie over het gebruik van het CrossXvest meegekregen. De clinics waren beide ontzettende nuttig maar vooral de eerste keer dragen van het CrossXvest was zoals ik het gehoopt had.

Het CrossXvest zit ontzettend lekker en zeker niet in de weg. Op een aantal oefeningen na kun je alle oefeningen gewoon uitvoeren.

Trainen met het CrossXvest

De zondag na de lancering ging ik gelijk aan de slag. Ik heb het vest goed kunnen afstellen en ik heb de camelbag is gevuld met 1.5 liter water. Mijn doel is 10 kilometer in ongeveer één uur.Ik wil niet te snel lopen om het in ieder geval maar vol te houden.

De eerste drie kilometer gaan voorspoedig. Iets sneller dan gepland, maar het voelt goed. Het CrossXvest zit goed en schommelt niet. Ook het drinken via de camelbag gaat prima. De toevoer van water is precies goed. Een gelijkmatige toevoer van water zodat je niet teveel in één keer binnen krijgt.

Kilometer vier gaat te snel, Ik begin de extra belasting te voelen in mijn enkels. Voornamelijk in mijn rechter enkel. Ik besluit het tempo te verlagen. Na acht kilometer begint de belasting ook merkbaar te worden in mijn knieën, billen en rug. Ik besluit het tempo nog iets te verlagen. Ik merk dat dit de belasting op mijn enkels, knieën, billen en rug minder wordt.

Na 2 kilometer heb ik mijn doel bereik, 10 kilometer afgelegd. Maar ik ben nog drie kilometer verwijderd van huis. Na ook de laatste drie kilometer af te leggen ben ik thuis. Helemaal kapot, maar o zo voldaan! Wat een heerlijk vest.

Vraag het de specialist:

Het trainen met het CrossXvest voelt erg goed. De trainingen voelen efficiënter en effectiever, maar waardoor komt dat precies? ik Steve Relyveld een bericht via Facebook te sturen.

Ik krijg direct antwoord op mijn vraag: “Hi Sebastiaan,
Het is een een extra stimulans voor je lichaam en spieren om harder te werken dan zonder. Je versterkt de spieren, je verbrand meer calorieën, je traint in een hogere zone dan zonder het vest. Je lichaam went en past zich na gemiddeld 6-8 weken aan het trainen met het vest en dat kun je toetsen door in de 7e week zonder vest te trainen. Je zult merken dat je lichamelijke conditie, kracht, uithoudingsvermogen en snelheid (afhankelijk van je training) is toegenomen. Zuurstofopname (VO2 max) zal ook verbeterd zijn. Kunst is wel om het juiste opbouw proces en de trainingsmethode hiervoor te gebruiken om blessures en overtraining te voorkomen.

Gr. Steve”

Voorbereiden op de marathon

In aanloop naar de marathon train ik continue met het CrossXvest. Ik gebruik het CrossXvest tijdens de bootcamp trainingen en tijdens het hardlopen. Het opbouwen gaat me goed af. Ik bouw het gewicht per 2 weken met stappen van twee kilo op. De stap van 4 naar 6 kilo is mij in eerste instantie te zwaar. Ik besluit dan ook een tussenstap te maken van 4 naar 5 kilo. Tevens gebruik ik minder gewichten wanneer ik langere afstanden ga hardlopen.

Wanneer ik de laatste lange afstand train, een afstand van circa 30 kilometer, gebruik ik “slechts” 3 kilogram aan gewichten en neem een halve liter water mee. Ik ben echt gesloopt. Wat was dit zwaar en vielen die laatste kilometers mij tegen. Ik wordt enigszins wat zenuwachtig. Gaat het bij de Mud Masters ook zó zwaar worden? Wat mij wel gerust stelt is juist het CrossXvest.

Ik ben nu non-stop 8 weken aan het trainen met CrossXvest. Het wordt tijd om het CrossXvest af te doen.

De laatste training

Maandag 19 september, mijn allerlaatste training voor de marathon. Ik ga voor het eerst hardlopen zónder mijn CrossXvest. Ja echt, zonder CrossXvest. Eigenlijk wil ik dat niet, maar ik weet dat het beter is.

Ik ga hardlopend heen en terug. Het voelt zo ontzettend relaxed.Ik ga ook echt als een speer op de heenweg. Het voelt alsof ik elk moment kan gaan opstijgen.

De rest van de week neem ik lekker de rust. Op tijd naar bed en goed eten. Ik ben er klaar voor!

De marathon

Zaterdag 24 september 2016. Het is zover! Ik sta vandaag vroeg op. Even lekker douchen en een goed ontbijt. Samen met mijn vrouw vertrekken we op tijd richting Biddinghuizen.

We melden ons bij de wedstrijdleiding en ik neem mijn enkelband en oranje hesje in ontvangst. Ik heb startnummer 77. Net over negen worden we door de speaker verzocht naar het startvak te komen. Het is nu echt zover. Er volgt een warming-up en een uitleg over de route.

Klokslag 09:30, we gaan los! Er wacht direct een kleine muur waardoor er een opstopping plaatsvindt. Daarna volgen er, zoals bij bijna elke Mud Masters editie, strobalen. Vervolgens gaan we direct het water in. Na het water volgen er nog ongeveer 7 obstakels. Het gaat lekker. Ik vlieg eroverheen. Bij de drinkpost (+/- 6 km) neem ik twee stukken banaan en een bekertje water.

Ik loop een paar meter verder in het spoor van een mede marathonloper. Zijn tempo bevalt me wel. We maken samen de ronde van 18 kilometer af. Het gaat ons beide goed af. Conditioneel zijn we gelijkwaardig. We houden een korte pitstop vlakbij het start/finish vak. We nemen hier onze eerste gel in. We komen de finish over na ongeveer 1 uur en 50 minuten minuten (11:20)

De eerste ronde van 12km wordt ingezet. Het blijkt een mentaal zware ronde te zijn. Op 22 kilometer voel ik kramp in mijn linker kuit schieten wanneer ik de dubbele strobalen over ga. Ik kan de kramp eruit lopen door bij het lopen goed op de hak te landen en de stap vervolgens goed afmaken. Het helpt. per stap voel ik de kramp verminderen. Ik moet alleen op mijn lopen blijven letten. Het kan namelijk ieder moment terugkomen. De eerste 6 kilometer gaan goed. De monkey-bar vlieg ik wederom over. Het kost me weinig moeite en dat geeft me een goed gevoel. We komen weer vlak langs start/finish. We stoppen even voor een gel. Eentje om direct innemen de ander om mee te nemen. We gaan door. Het tweede gedeelte gaat helemaal in een roes. We proberen onderweg de eindtijd te berekenen, maar het lukt ons in eerste instantie niet. Heel raar en ergens grappig om mee te maken. Net voor start/finish nemen we weer een gel. De tijd waarop we start/finish voor de tweede keer passeren mis ik compleet.

De laatste ronde gaat in. Wederom 12 kilometer en weer gaan de eerste 6km lekker. De mud crawl, net climb, monkeybar, trenches, ze gaan stuk voor stuk goed. Er flitst soms voorbij dat ik vooral heel moet blijven. Ieder obstakel is het letten op een rustige afstap, niet te snel lopen, ademhaling en (loop)houding. Nogmaals een gel vlak voor start/finish. Nog maar 6 kilometer. De benen lopen aardig vol en voelen zwaar de vermoeidheid neemt toe. Maar wie gaat mij stoppen vandaag?

Dan is het de laatste keer een brug over. Ik maak de laatste stap en klap door mijn enkel heen. Ik voel de race uit mijn handen glippen. Het is zaak weer focussen op een goede loophouding. Kleine en goed stappen maken is nu belangrijk. Ademhaling goed controleren. We lopen door en nemen nog wat water en stukken banaan bij de eerst volgende drinkpost.

Een paar obstakels verder komen we bij het onderdeel chewing wood. Ik merk dat mijn enkel het vol gaat houden. Bij dit onderdeel is het de bedoeling een boomstam over een rond circuit mee te nemen. Ik voltooi mijn ronde en gooi de stam naast de rest van de stammen en we gaan door. Het parcour gaat iets heuvel op en het voelt loodzwaar.

We lopen door naar de laatste drinkpost voor de finish. Vanaf daar is het nog ongeveer 4  kilometer. Nog een keer bananen, gel en drinken. We krijgen de netjump, mud crawl en great walls nog. De netjump kom ik over. Met kramp weliswaar maar die ben ik gauw de baas. Op richting start/finish.

De mud crawl volgt. Dit keer lijkt het wel een grind balk met dun blubber water. Het doet me niks en tijger er lekker doorheen. Na de great walls wordt ook de Mud Hill voor de laatste keer overwonnen. Nu zijn we er bijna.  Het laatste obstakel is tijgeren langs de sizzler. Nog één keer tijgeren, op de knieën, armen breed, goed ademen, lange halen en we zijn er door.

De laatste bocht, ik zie mn vader staat. We geven elkaar een high five. Ik ben er, mentaal helemaal leeg en de benen loodzwaar maar oh wat voelt dit lekker!

Met of zonder CrossxVest?

Zondag na de race worden de tijden bekend gemaakt. Ik ben 25ste van de 135 deelnemers geworden! Mijn tijd is ook echt belachelijk, 5uur:45minuten. Je verwacht een hoop en je richt je op één ding en dat is finishen. Maar dit had ik nooit verwacht.

De eindtijd is een bevestiging voor het goede trainen. En daar is het CrossXvest een heel belangrijk onderdeel van geweest. Juist dankzij het trainen met het CrossXvest heb ik in korte tijd veel vooruitgang geboekt. Dit was merkbaar toen ik vlak voor de marathon ging trainen zonder CrossXvest. Alsof je altijd aan een elastiek hebt getraind die ineens wordt losgelaten. Ik kan iedereen het CrossXvest aanbevelen. Of je nu aan OCR doet of niet, het maakt niet uit. Het gaat om vooruitgang en verbetering van conditie, uithoudingsvermogen en kracht. Sporten moet leuk zijn en dat wordt het mede door juist die vooruitgang.

Je komt wel eens producten tegen die gewoon kloppen. Die bij je passen en je verwachtingen waarmaken. Het CrossxVest is zo’n product. Ik hoop dat het CrossxVest een wereldwijd begrip zal worden!